Plov is een typisch Kirgizisch gerecht. Met veel schapenvet. Hoe vetter, hoe delicater. Als de olie over je vingers druipt... Als je te gast bent bij een Kirgizische familie en je krijgt geen plov voorgeschoteld, betekent dat dat je niet echt welkom bent. Krijg je het wel, dan is het zeer onbeleefd het niet helemaal op te eten. Beleefdheidshapje bestaat niet. Een keer hadden we al gegeten en kenden deze regel niet. We probeerden duidelijk te maken dat we al gegeten hadden, maar dat maakte niet uit. Eten moesten we! Onder vriendelijke dwang hebben we ons uiteindelijk 's nachts helemaal de Boris gegeten.
Maar gelukkig is plov die met liefde gemaakt is echt lekker.
Hieronder een recept voor plov.
Ingrediënten (voor 6 personen)
zonnebloemolie
1 kilo gele wortelen
1,2 kilo bruine rijst, zilvervliesrijst is een goed alternatief
3 uien
½ kilo schapenvlees
100 gram schapenvet
3 lepels zout
3 theelepels tomatenpuree
1 bol knoflook
Bereidingswijze
1 kilo gele wortelen
1,2 kilo bruine rijst, zilvervliesrijst is een goed alternatief
3 uien
½ kilo schapenvlees
100 gram schapenvet
3 lepels zout
3 theelepels tomatenpuree
1 bol knoflook
Bereidingswijze
Doe de rijst in een schaal met deels warm en deels koud water, zodat de rijst goed bedekt is. Laat de rijst minstens een half uur staan.
Maak de wortelen schoon en snij ze in de lengte in dunne plakjes. Snij deze diagonaal in dunne reepjes.
Snij de uien in ringen.
Doe de olie in de kazaan/wok en doe het vlees in grote stukken erin. Voeg twee eetlepels zout toe en bak het vlees gaar.
Vervolgens de uien even meebakken.
Leg de knoflook 5 minuten in een bakje water. Haal het vel eraf en voeg de bol in zijn geheel toe aan het vlees.
Doe de wortelen bij het vlees en de ui in de pan en bak deze net zolang totdat de wortelen zacht zijn.
Voeg wat water toe, de tomatenpuree en het dierenvet. Breng het geheel aan de kook.
Voeg een eetlepel zout toe en kook het voor een paar minuten.
Haal het vlees, de knoflook en het vet eruit. Voeg de rijst (zonder water) toe aan de groenten en roer deze door elkaar. Kook dit op vrij hoog vuur totdat al het vocht is verdampt.
Vlees, knoflook en vet boven op de rijst leggen.
Leg een opgekeerd bord of een deksel op de pan en laat dit voor 20 minuten op een zacht vuur staan.
Serveertip
Stort de plov op een grote schaal, eet met meerdere personen van een schaal en gebruik hiervoor je handen.
Maak de wortelen schoon en snij ze in de lengte in dunne plakjes. Snij deze diagonaal in dunne reepjes.
Snij de uien in ringen.
Doe de olie in de kazaan/wok en doe het vlees in grote stukken erin. Voeg twee eetlepels zout toe en bak het vlees gaar.
Vervolgens de uien even meebakken.
Leg de knoflook 5 minuten in een bakje water. Haal het vel eraf en voeg de bol in zijn geheel toe aan het vlees.
Doe de wortelen bij het vlees en de ui in de pan en bak deze net zolang totdat de wortelen zacht zijn.
Voeg wat water toe, de tomatenpuree en het dierenvet. Breng het geheel aan de kook.
Voeg een eetlepel zout toe en kook het voor een paar minuten.
Haal het vlees, de knoflook en het vet eruit. Voeg de rijst (zonder water) toe aan de groenten en roer deze door elkaar. Kook dit op vrij hoog vuur totdat al het vocht is verdampt.
Vlees, knoflook en vet boven op de rijst leggen.
Leg een opgekeerd bord of een deksel op de pan en laat dit voor 20 minuten op een zacht vuur staan.
Serveertip
Stort de plov op een grote schaal, eet met meerdere personen van een schaal en gebruik hiervoor je handen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten