Eindelijk! Kirgizië


Kirgizië: het verdoemhoekje van de wereld. Ooit van gehoord? Het land valt op de wereldkaart onder het kopje ´overig´ en er zijn geen landkaarten van te koop. Miami Vice ging erheen.

Alles wat wij bij terugkomst over dit land zouden vertellen, zou het eerste zijn wat het publiek erover hoorde.

Maar de actualiteit heeft ons ingehaald.

Kirgizië is wereldnieuws.

Op 7 april verjoegen woedende Kirgiezen hun corrupte president Bakiev. Nog geen 2 maanden later is het zuiden van het land veranderd in een bloedbad. Waarom dit precies gebeurde is nog steeds onduidelijk.

In Eindelijk! Kirgizië probeert Miami Vice aan de hand van 5 personages iets te begrijpen van dit rare land.

'Ze bouwen yurts maar dan voor toeristen, doen er een Coca-Cola lint omheen en rijden er met de auto naar toe. Ze dragen klederdracht van voor de Sovjet-Unie, hun eigen traditionele klederdracht, maar dan van plastic. En ik zit hier. De roltrap te bewaken. Ik tik met mijn voet een ritme. Op dat ritme hoor ik in mijn hoofd een eeuwenoude melodie. Ik heb het voor mijn zoon gezongen toen hij klein was, hij zal het zich wel niet meer herinneren, maar als hij zelf kinderen krijgt leer ik het hem opnieuw en heel precies. Die muziek speelt de hele tijd dat ik hier zit in mij en het troost, echt.’

(Roltrap-alcoholiste)


Speeldata:

Rozentheater

24/25/26 februari 22.00

Reserveren kan via www.rozentheater.nl of bel 020 - 620 79 53.

Geweest:
Amsterdam Fringe Festival

* 3 sept 22.00 Castrum Peregrini
* 4 sept 22.00 idem
* 5 sept 16.00 idem

* 26 sept 13.00 Restaurant Pont 13
Kirgizische lunch en voorstelling

Miami Vice:

Vera Ketelaars, Anne Gehring
Tekst: Vera Ketelaars
Regie: Marjolein Frijling
Dramaturgie: Nienke Scholts
Vormgeving: Geertje Geurtsen
Productie: Marijke Schaap

vrijdag 30 juli 2010

Plov



Plov is een typisch Kirgizisch gerecht. Met veel schapenvet. Hoe vetter, hoe delicater. Als de olie over je vingers druipt... Als je te gast bent bij een Kirgizische familie en je krijgt geen plov voorgeschoteld, betekent dat dat je niet echt welkom bent. Krijg je het wel, dan is het zeer onbeleefd het niet helemaal op te eten. Beleefdheidshapje bestaat niet. Een keer hadden we al gegeten en kenden deze regel niet. We probeerden duidelijk te maken dat we al gegeten hadden, maar dat maakte niet uit. Eten moesten we! Onder vriendelijke dwang hebben we ons uiteindelijk 's nachts helemaal de Boris gegeten.
Maar gelukkig is plov die met liefde gemaakt is echt lekker.

Hieronder een recept voor plov.

Ingrediënten (voor 6 personen)
zonnebloemolie
1 kilo gele wortelen
1,2 kilo bruine rijst, zilvervliesrijst is een goed alternatief
3 uien
½ kilo schapenvlees
100 gram schapenvet
3 lepels zout
3 theelepels tomatenpuree
1 bol knoflook

Bereidingswijze
Doe de rijst in een schaal met deels warm en deels koud water, zodat de rijst goed bedekt is. Laat de rijst minstens een half uur staan.
Maak de wortelen schoon en snij ze in de lengte in dunne plakjes. Snij deze diagonaal in dunne reepjes.
Snij de uien in ringen.
Doe de olie in de kazaan/wok en doe het vlees in grote stukken erin. Voeg twee eetlepels zout toe en bak het vlees gaar.
Vervolgens de uien even meebakken.
Leg de knoflook 5 minuten in een bakje water. Haal het vel eraf en voeg de bol in zijn geheel toe aan het vlees.
Doe de wortelen bij het vlees en de ui in de pan en bak deze net zolang totdat de wortelen zacht zijn.
Voeg wat water toe, de tomatenpuree en het dierenvet. Breng het geheel aan de kook.
Voeg een eetlepel zout toe en kook het voor een paar minuten.
Haal het vlees, de knoflook en het vet eruit. Voeg de rijst (zonder water) toe aan de groenten en roer deze door elkaar. Kook dit op vrij hoog vuur totdat al het vocht is verdampt.
Vlees, knoflook en vet boven op de rijst leggen.
Leg een opgekeerd bord of een deksel op de pan en laat dit voor 20 minuten op een zacht vuur staan.

Serveertip
Stort de plov op een grote schaal, eet met meerdere personen van een schaal en gebruik hiervoor je handen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten