Eindelijk! Kirgizië


Kirgizië: het verdoemhoekje van de wereld. Ooit van gehoord? Het land valt op de wereldkaart onder het kopje ´overig´ en er zijn geen landkaarten van te koop. Miami Vice ging erheen.

Alles wat wij bij terugkomst over dit land zouden vertellen, zou het eerste zijn wat het publiek erover hoorde.

Maar de actualiteit heeft ons ingehaald.

Kirgizië is wereldnieuws.

Op 7 april verjoegen woedende Kirgiezen hun corrupte president Bakiev. Nog geen 2 maanden later is het zuiden van het land veranderd in een bloedbad. Waarom dit precies gebeurde is nog steeds onduidelijk.

In Eindelijk! Kirgizië probeert Miami Vice aan de hand van 5 personages iets te begrijpen van dit rare land.

'Ze bouwen yurts maar dan voor toeristen, doen er een Coca-Cola lint omheen en rijden er met de auto naar toe. Ze dragen klederdracht van voor de Sovjet-Unie, hun eigen traditionele klederdracht, maar dan van plastic. En ik zit hier. De roltrap te bewaken. Ik tik met mijn voet een ritme. Op dat ritme hoor ik in mijn hoofd een eeuwenoude melodie. Ik heb het voor mijn zoon gezongen toen hij klein was, hij zal het zich wel niet meer herinneren, maar als hij zelf kinderen krijgt leer ik het hem opnieuw en heel precies. Die muziek speelt de hele tijd dat ik hier zit in mij en het troost, echt.’

(Roltrap-alcoholiste)


Speeldata:

Rozentheater

24/25/26 februari 22.00

Reserveren kan via www.rozentheater.nl of bel 020 - 620 79 53.

Geweest:
Amsterdam Fringe Festival

* 3 sept 22.00 Castrum Peregrini
* 4 sept 22.00 idem
* 5 sept 16.00 idem

* 26 sept 13.00 Restaurant Pont 13
Kirgizische lunch en voorstelling

Miami Vice:

Vera Ketelaars, Anne Gehring
Tekst: Vera Ketelaars
Regie: Marjolein Frijling
Dramaturgie: Nienke Scholts
Vormgeving: Geertje Geurtsen
Productie: Marijke Schaap

vrijdag 6 augustus 2010

Politie zet traangas en granaten in tegen betogers Kirgizië



5 augustus 2010, Het laatste nieuws

De politie heeft vandaag in Kirgizië traangas en verdovende granaten gebruikt om betogers uiteen te drijven die tegen de regering protesteerden. Veiligheidstroepen verhinderden oppositieleider Urmat Baryktassov en honderden van zijn aanhangers de toegang tot de hoofdstad Bisjkek. Aan een controlepunt op 20 km van de stad escaleerde de toestand volgens mediaberichten. Honderden aanhangers van Baryktassov kwamen ondanks de blokkade ook aan het parlement bijeen en eisten het ontslag van de interim-regering.

De toestand blijft gespannen in de vroegere Sovjet-republiek sinds president Koerman Bakijev in april van de macht verdreven werd. Twee maanden later volgden etnische botsingen waarbij 2.000 doden vielen. De interim-regering ontkende vandaag dat in Bisjkek de noodtoestand was afgekondigd. In de loop van de komende maanden zouden verkiezingen gehouden worden. (dpa/lpb)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten