Eindelijk! Kirgizië


Kirgizië: het verdoemhoekje van de wereld. Ooit van gehoord? Het land valt op de wereldkaart onder het kopje ´overig´ en er zijn geen landkaarten van te koop. Miami Vice ging erheen.

Alles wat wij bij terugkomst over dit land zouden vertellen, zou het eerste zijn wat het publiek erover hoorde.

Maar de actualiteit heeft ons ingehaald.

Kirgizië is wereldnieuws.

Op 7 april verjoegen woedende Kirgiezen hun corrupte president Bakiev. Nog geen 2 maanden later is het zuiden van het land veranderd in een bloedbad. Waarom dit precies gebeurde is nog steeds onduidelijk.

In Eindelijk! Kirgizië probeert Miami Vice aan de hand van 5 personages iets te begrijpen van dit rare land.

'Ze bouwen yurts maar dan voor toeristen, doen er een Coca-Cola lint omheen en rijden er met de auto naar toe. Ze dragen klederdracht van voor de Sovjet-Unie, hun eigen traditionele klederdracht, maar dan van plastic. En ik zit hier. De roltrap te bewaken. Ik tik met mijn voet een ritme. Op dat ritme hoor ik in mijn hoofd een eeuwenoude melodie. Ik heb het voor mijn zoon gezongen toen hij klein was, hij zal het zich wel niet meer herinneren, maar als hij zelf kinderen krijgt leer ik het hem opnieuw en heel precies. Die muziek speelt de hele tijd dat ik hier zit in mij en het troost, echt.’

(Roltrap-alcoholiste)


Speeldata:

Rozentheater

24/25/26 februari 22.00

Reserveren kan via www.rozentheater.nl of bel 020 - 620 79 53.

Geweest:
Amsterdam Fringe Festival

* 3 sept 22.00 Castrum Peregrini
* 4 sept 22.00 idem
* 5 sept 16.00 idem

* 26 sept 13.00 Restaurant Pont 13
Kirgizische lunch en voorstelling

Miami Vice:

Vera Ketelaars, Anne Gehring
Tekst: Vera Ketelaars
Regie: Marjolein Frijling
Dramaturgie: Nienke Scholts
Vormgeving: Geertje Geurtsen
Productie: Marijke Schaap

maandag 2 augustus 2010

VN: politie Kirgizië martelt

20 juli 2010 Trouw

(Novum/AP) - De Verenigde Naties hebben meldingen ontvangen dat Kirgizische troepen etnische Oezbeken martelen. Daarnaast zouden ze zich schuldig maken aan het afdwingen van bekentenissen, mishandeling, intimidatie van familieleden en afpersing. Dat zei de VN-chef voor mensenrechten Navi Pillay dinsdag in een verklaring. Honderden Oezbeken worden momenteel gevangengehouden vanwege hun etniciteit.


De afgelopen maand werden honderden Oezbeken gedood tijdens confrontaties met etnische Kirgiezen. Honderdduizenden Kirgiezen moesten hun huizen ontvluchtten voordat deze in brand werden gestoken. Volgens Pillay knijpen de lokale autoriteiten 'routinematig een oog dicht' als het gaat om wantoestanden, waaronder artsen die medische hulp weigeren.

Een regeringswoordvoerder zei in een reactie dat er verschillende justitiële onderzoeken zijn ingesteld naar de schending van mensenrechten door politie en leger. "De regering is zich bewust van deze problemen en daarom verwelkomen we de komst van politie-adviseurs van de OSCE (organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa, red.)", aldus de woordvoerder. Hij voegde toe dat regering achter een onafhankelijk onderzoek naar het etnische geweld staat.

De OSCE wil vijftig politie-adviseurs naar Zuid-Kirgizië sturen. Het plan werd door de Kirgizische minister van defensie dinsdag verworpen. Die riep op tot samenwerking met regionale veiligheidsorganisaties geleid door Rusland en China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten